Peräjoki, mätirasiaistutus

Tehty kunnostustoimi

Peräjoki on pieni puro, joka saa alkunsa Peräjärvestä ja laskee Näsijärven Paarlahteen. Purolla on pituutta 1,9 kilometriä ja pudotuskorkeutta 14,6 metriä. Peräjoki on perattu puun uittoa varten. Vesistössä on tiettävästi aikaisemmin esiintynyt luontaisesti taimenta, joka on hävinnyt ihmistoiminnan seurauksena.

Peräjoen tilan parantaminen ja taimenkannan palauttamistoimet lähtivät liikkeelle vuonna 2008, kun Näsijärven kalastusalue selvitti taimenen luontaista esiintymistä Peräjoessa sähkökoekalastuksilla. Koekalastukset osoittivat taimenkannan hävinneen purosta, minkä takia Näsijärven kalastusalue päätti ryhtyä istutustoimiin. Taimenkannan palauttamiseksi Näsijärven kalastusalue, Padustaipaleen osakaskunta ja KVVY aloittivat taimenen mätirasiaistutukset vuonna 2012. Istutuksia on jatkettu vuosittain 1 litralla taimenen mätiä. Sähkökoekalastuksilla on seurattu mäti-istutusten tuloksellisuutta ja tulokset ovat olleet lupaavia. On mahdollista, että ensimmäisistä mäti-istutuksista peräisin olevat taimenet ovat saavuttaneet sukukypsyyden ja lisääntyvät jo luontaisesti vesistössä.

Peräjokeen on kunnostettu taimenelle soveltuvia kutusoraikoita KVVY:n ja Näsijärven kalastusalueen yhdessä järjestämillä talkoilla syksyllä 2017. Kunnostustoimia tullaan jatkamaan seuraavien vuosien aikana.

KVVY:n näytteenottaja Teemu Koski laittamassa mätirasioita Peräjokeen.

 

Kustannukset

Tampereen kaupunki tuki talkookunnostusta taloudellisesti ja Rudus sekä Tampereen Autokuljetus KTK toimittamalla soraa.

 

Lähde: KVVY 9.4.2017